Schrijf r u i m t e

Schrijf r u i m t e

Tekstproducties, (eind)redactie en communicatieadvies

Aan 2 kanten van gemeentegrens ongerustheid over aansluiting A4

De A4 wordt via de Hooipolderweg en de Zuidhoornseweg doorgetrokken naar Delft. De Reinier de Graafweg krijgt daardoor tien keer zoveel verkeer te verstouwen als nu.

Door Helen Jager

DELFT/DEN HOORN- Het Stanislascollege aan het Reinier de Graafpad stroomde vorige week vol met verontruste buurtbewoners. Ook bewoners uit buurtgemeente Den Hoorn waren erbij. Zij liggen al jaren overhoop met de gemeente Midden-Delfland over diezelfde A4 en volgen de plannen van Delft met meer dan gemiddelde belangstelling. “Tja, de uit- nodiging plofte vrij laat in onze de brievenbus, vrij laat dus,” zegt René Freriks, een van de bewoners van de Reinier de Graafweg. “We hebben gelijk een bewonerswerkgroep geformeerd en contact gezocht met de gemeente Delft en Woonbron. Toen bleek dat de plannen grotendeels vaststaan.” De buurtbewoners voelen zich niet serieus genomen, zegt Freriks. “Straks rijden er tien keer zoveel auto’s als nu voor onze deur langs. Fijnstof wordt een enorm probleem. Je kan niet meer op je balkon zitten en ’s nachts moet je je raam sluiten. Als deze plannen doorgaan, heeft dat enorme gevolgen voor ons woongenot.”

De bewoners wisten wel dat er in de wandelgangen werd gesproken over wegverbreding en drukker verkeer. Freriks: ”Maar officieel hebben we nooit iets te horen gekregen. We hadden dus geen flauw idee in welke mate het verkeer zou toenemen.” Freriks maakt zich zorgen over de veiligheid. “Er wonen hier veel gezinnen met jonge kinderen, het Stanislascollege met honderden leerlingen ligt straks twee meter van de weg af. Hoe leid je dat in goede banen?”

De gemeente Delft heeft het over 20.000 auto’s per etmaal, maar bewoners hebben daar hun twijfels over. “Dat aantal blijkt gebaseerd op oude modellen”, zegt een van de aanwezigen. “In de nieuwe rekenmodellen wordt al uitgegaan van 35.000.” Charlie van Leeuwen woont in Den Hoorn, net over de gemeentegrens met Delft. Hij zit in het Zuidmadecollectief, dat al jaren knokt tegen de plannen om de A4 door te trekken via de Hooipolderweg en de Zuidhoornseweg. Volgens hém is de gemeente een belangrijk punt vergeten. “Er is geen rekening gehouden met de pleziervaart. In de zomer wordt varen er veel recreanten over de Gaag vanuit Midden-Delfland naar Delft. De Overgaagbrug gaat hiervoor regelmatig open. Nu levert dat geen enkel probleem op, maar straks rijden daar tienduizenden auto’s met lange files tot gevolg.” René Freriks: Onze bewonersgroep gaat zeker contact zoeken met het Zuidmadecollectief. Samen staan we allicht sterker.”

Dinsdag 16 december zat de bewonersgroep van de Reinier de Graafweg weer om tafel met de gemeente Delft en Woonbron. ”Om te vragen of, en zo ja, wat er nog kan worden veranderd aan de plannen”, zegt Freriks. Voor deze bijeenkomst waren ook David van Dis van het CDA en Lieke van Rossum van de SP uitgenodigd.

Het artikel in de Delftse Post van 17 december 2014  DSC00528

Schrijf een reactie