Schrijf r u i m t e

Schrijf r u i m t e

Tekstproducties, (eind)redactie en communicatieadvies

Blij dat ik een bijdrage kan leveren aan de samenleving

malek rabah

Dankzij het buddyproject van De Jonge Akademie kan de Syrische vluchteling Malek Rabah beginnen aan een master Sustainable Energy Technology aan de TU Delft

Voor een snelle en soepele integratie in de Nederlandse samenleving zijn studie en werk van groot belang, zegt Malek Rabah. Hij is een hoogopgeleide vluchteling en begint na de zomer aan een master Sustainable Energy Technology aan de TU Delft, met hulp van De Jonge Akademie.

De Jonge Akademie (KNAW) zet zich actief in voor hoogopgeleide vluchtelingen in Nederland. De vluchtelingen worden gekoppeld aan leden van de Jonge Akademie. Daarna bieden deze ‘science buddies’ persoonlijke begeleiding en advies aan de vluchtelingen. Tot nu toe zijn zo’n tien vluchtelingen gekoppeld aan een Nederlandse science buddy.  Malek Rabah is een van hen.

“Een geweldige kans om mijn leven weer op poten te krijgen”, zegt Rabah.

Anderhalf jaar geleden vluchtte Rabah (37) met zijn vrouw en twee kleine kinderen uit Syrie. Na verschillende opvangcentra woont het gezin nu tot volle tevredenheid in Delft. Zijn zoon is inmiddels 5 en draait lekker mee op de basisschool. “Ik vind het leuk en heb ook al heel veel vrienden”, zo vertelt hij enthousiast. Rabahs dochter is inmiddels een kleine handenbinder van 2,5 jaar.

Rabah:“Wij zijn uit Syrie gevlucht omdat de situatie daar gevaarlijk en uitzichtloos was en is. De oorlog duurt maar voort en er lijkt geen oplossing in zicht. Ik heb niet gekozen om te vluchten naar een buurland zoals Turkije of Libanon. Mijn keus voor Europa heeft te maken met een langeretermijnvisie op het gebied van veiligheid, ambitie en toekomst. Voor mijn vrouw en mij, maar zeker voor mijn kinderen.”

Helaas zijn te weinig hoogopgeleide vluchtelingen en wetenschappers op de hoogte van de mogelijkheden die De Jonge Akademie biedt. Rabah: “Dat is jammer, want nu komen ze vaak terecht in baantjes waar ze hun kennis niet kunnen toepassen. Hun bijdrage aan de Nederlandse maatschappij is dus veel minder dan wanneer ze op hun eigen niveau, in hun eigen vakgebied zouden werken.”

Studeren en of werken op je eigen niveau en een gezonde dosis nieuwsgierigheid is ook cruciaal voor een goede integratie, zegt Rabah. “Zoals veel vluchtelingen had ik al gestudeerd en gewerkt in Syrie. Het probleem is dat  buitenlandse diploma’s in Nederland vaak niet worden erkend. De enige oplossing is weer opnieuw te gaan studeren. Maar je voor begrijpt hoe het systeem van het Nederlandse hoger onderwijs in elkaar steekt, waar en bij wie je moet zijn, ben je wel een tijdje verder.”

Rabah werd gekoppeld aan techniekfilosoof Behnam Taebi van de TU Delft. Taebi wees Rabah de weg in het Nederlandse hoger onderwijssysteem, bekeek met hem de beste routing voor toelating en hielp hem met praktische zaken.

De hulp van Taebi scheelde Rabah enorm veel tijd. “Ik ben blij dat ik weer een universitaire studie op mijn vakgebied kan oppakken en echt een nieuwe start kan maken voor mezelf en mijn gezin. Ik kan mijn talenten ontplooien en zo een zinvolle bijdrage leveren aan de samenleving.”

________________________________________________________________________

De Jonge Akademie is een platform van jonge Nederlandse wetenschappers die activiteiten organiseert rond interdisciplinariteit, wetenschapsbeleid en wetenschap en maatschappij. De leden hebben zich onderscheiden door een brede belangstelling voor de wetenschap. Voor meer informatie over het science buddy-project of suggesties voor het bereiken van meer hoogopgeleide vluchtelingen kunt u contact opnemen met Siebe Bluijs via siebe.bluijs@knaw.nl.

 

Schrijf een reactie