Schrijf r u i m t e

Schrijf r u i m t e

Tekstproducties, (eind)redactie en communicatieadvies

DOK helpt digitale starters op weg

Delftse Post 7 januari 2015
Door: Helen Jager

Op dinsdag 13 januari starten in de Digitale Huiskamer bij DOK gratis inloopspreekuren voor iedereen met grote en kleine vragen over digitale media. Marysa Dohmen van DOK spreekt over een ‘primeur’. ”Deskundige vrijwilligers van SeniorWeb Delft zitten straks klaar om alle vragen te beantwoorden of om door de verwijzen naar andere deelnemers aan de Digitale Huiskamer Delft.
 ”Ondanks de bijna overal aanwezige computers, zijn er veel mensen die nog weinig ervaring hebben met computers of het internet. Daar kunnen verschillende redenen voor zijn. Niet iedereen heeft bijvoorbeeld werk waarbij een computer nodig is.

“Dat klopt,” zegt Pieter Stienstra van SeniorWeb Delft, “en als je er dan ook hobbymatig niet mee bezig bent, dan komen die computer, laptop of tablet niet snel in beeld. Anderen zijn misschien wel geïnteresseerd, maar hebben onvoldoende geld om een computer aan te schaffen. Of je kunt thuis, om wat voor reden dan ook, niet rustig computeren. En zo kunnen er nog een heleboel andere redenen zijn waarom iemand niet aan ‘internetten’ toekomt.”

Toch is enige kennis van computers en internet tegenwoordig bijna noodzaak. Documenten van officiële instanties moeten steeds vaker van internet worden opgehaald, digitaal worden ingevuld en dan geprint. Overheidsdiensten zijn meer en meer vooral via websites en e-mail bereikbaar en afspraken moeten steeds vaker online worden gemaakt.

Dohmen:”Die overgang van analoog naar digitaal zorgt nogal eens voor hobbels. Want, hoe vul je bijvoorbeeld een online formulier in? En hoe zoek je handig digitale (overheids)informatie op? Hoe maak je een account aan? Allemaal zaken waar je tegenaan loopt als je niet een beetje thuis bent op het internet.”

Ook in de hobbysfeer komt computergebruik steeds meer voor. “Denk aan fotografie,” zegt Stienstra. “Bijna alle camera’s zijn digitaal. In plaats van je vakantiefoto’s in een album te plakken, kun je ze nu uploaden in een digitaal album of op Facebook en zo delen met je familie en vrienden.”

“Juist voor dit soort dingen krijgen opa’s en oma’s steeds vaker een tablet cadeau van hun (klein)kinderen,” vult Dohmen aan. “Hartstikke leuk, maar als je niet weet wat je ermee kunt doen, dan ligt zo’n ding al gauw ongebruikt in de kast. Eeuwig zonde.”

De inloopspreekuren starten op dinsdag 13 januari in DOK-centrum. Daarna is er elke tweede dinsdag van de maand van 10.00-12.00 uur een inloop en vanaf 24 januari elke vierde zaterdag van de maand van 13.00 tot 15.00. Aanmelden is niet nodig. DOK stelt enkele tablets en laptops beschikbaar, maar neem bij voorkeur je eigen tablet, laptop of smartphone mee. Er is gratis WiFi.

Marysa Dohmen en Pieter Stientstra zien senioren regelmatig tablets cadeau krijgen van hun (klein)kinderen: “Harstikke leuk, maar als je niet weet wat je ermee kunt doen, dan ligt zo’n ding al gauw in de kast. Eeuwig zonde.”
Foto: Helen Jager
Marysa Dohmen en Pieter Stientstra zien senioren regelmatig tablets cadeau krijgen van hun(klein)kinderen:“Harstikke leuk, maar als je niet weet wat je ermee kunt doen, dan ligt zo’n ding al gauw in de kast. Eeuwig zonde.”

Schrijf een reactie