Schrijf r u i m t e

Schrijf r u i m t e

Tekstproducties, (eind)redactie en communicatieadvies

Dokter Albert Hartholt neemt afscheid

dr-hartholtDokter Hartholt stopt ermee en draagt zijn huisartsenpraktijk na ruim 34 jaar over aan het jonge huisartsenechtpaar Cick Pouw en Eva Verkuil. In april 1982 kwam Hartholt naar Delft. De eerste dertig jaar runde hij de huisartsenpraktijk vanuit de benedenverdieping van de Hugo de Grootstraat 62, het vroegere domein van de dienstbodes. Sinds vijf jaar zit de praktijk aan de Phoenixstraat.

In de loop der jaren heeft Hartholt het beroep van huisarts zien veranderen. “Toen ik begon was de huisarts meestal een man, maar die moest ook een partner hebben. Als vrijgezel kon je moeilijk huisarts zijn. Alle diensten werden vanuit huis gedraaid, dus er moest iemand zijn die de telefoon bediende. Als we dienst hadden dan was ik patiënten aan het zien en nam mijn vrouw de telefoon op. Dat gold ook voor de nachten.” Rond 1999 kwam de huisartsenpost en dat betekende een veel grotere vrijheid voor de huisartsen. Moest een huisarts voorheen ook wonen in zijn praktijkgebied, toen veranderde dat allemaal.

“Een hele verbetering”, zegt Hartholt. “Vroeger vervulde de echtgenote van de huisarts de rol die nu bij huisartsenpost ligt. Het kwam toen wel eens voor dat dat ik geen waarneming kon overnemen, omdat mijn vrouw er niet was.”

De praktijk is ook heel anders geworden. “In de Hugo de Grootstraat hadden we dertig jaar lang een wachtkamer, een assistentekamer en een spreekkamer”, vertelt Hartholt. “Nu zijn er praktijkondersteuners omdat veel chronische ziekten, zowel lichamelijk als geestelijk, bij de huisartsen terecht zijn gekomen. Vroeger werden die allemaal in het ziekenhuis door specialisten  behandeld.”

In de loop der jaren heeft Hartholt een flink aantal parkeerboetes opgelopen. “Ja, dat was in de Hugo de Grootstraat. Dankzij een paar overijverige parkeerwachters liep dat soms wel op tot een paar bonnen per week. Ik ben er zelfs voor bij de kantonrechter geweest. Het punt was dat ik geen vaste parkeerplek had. En ’s nachts waren wij oproepbaar, dus dan werd je om drie uur ’s morgens wakker gebeld. Dan moest ik wel eens nadenken waar ik mijn auto had neergezet de vorige avond. Was dat nu in de Verlengde Singelstraat, of toch in de Havenstraat? Heel erg vervelend, dus op een gegeven moment zette ik die auto bij mij voor op de stoep.”

Zelfs een kaartje met de mededeling  ‘huisarts maakt visite’, maakte geen indruk. “U maakt helemaal geen visite, want u woont hier, kreeg ik dan te horen. Volgens mij heb ik geen van die boetes ooit hoeven betalen, maar ik moest wel steeds naar de kantonrechter”, lacht Hartholt.

De praktijk van Hartholt wordt voortgezet door het huisartsenechtpaar Cick Pouw en Eva Verkuil. Iedereen die afscheid wil nemen van dokter Hartholt en kennis wil maken met zijn opvolgers, is op woensdag 28 september tussen 14.30 en 18.30 van harte welkom in Partycentrum De Schaapskooi, Korftlaan, Delft.

Schrijf een reactie