Schrijf r u i m t e

Schrijf r u i m t e

Tekstproducties, (eind)redactie en communicatieadvies

Een piratenwerkplaats aan de Annastraat

piratenwerkplaatsDe Jonge Karel van Mander hield van een borrel en had regelmatig onvrijwillig contact met schout en schepenen. Sommigen noemden zijn wandtapijtweverij een piratenwerkplaats. De getalenteerde ontwerper had zijn ex-werkgever namelijk een grote opdracht voor de koning van Denemarken door de neus geboord.

Tiny de Liefde-van Brakel heeft al een reeks historische boeken op haar naam staan, maar met “De Piratenwerkplaats” maakt ze voor het eerst een uitstapje naar de 17e eeuw. De basis van de geschiedkundige novelle ligt in het Delftse Annaklooster waar toen de wandtapijtweverij van de Jonge Karel van Mander gevestigd was.

Als de bekende Vlaamse kunstenaar Karel van Mander in zijn woonplaats Haarlem overlijdt, laat hij zijn gezin in Haarlem  achter met schulden. Zijn zoon, de Jonge Karel van Mander, moet geld binnen zien te halen. Hij ziet zijn droom om voor verdere studie naar Italië af te reizen in rook op gaan. Dan biedt tapijtbaron Francois Spiering hem een baan aan als wandtapijtontwerper, op voorwaarde dat hij naar Delft verhuist. Met tegenzin verlaat Van Mander Haarlem, naar later blijkt een slavenbestaan tegemoet. “Een verhaal over kunst en lef, maar ook over geldgebrek, woekerrentes, gierige werkgevers en zakelijke slimmigheid”, zegt De Liefde-van Brakel, “het leven van de Jonge Karel van Mander ging niet over rozen”.

De auteur stuitte op de Jonge Karel van Mander tijdens onderzoek voor haar schrijfwerk. “Door een gelukkig toeval kwam ik een oud tijdschrift uit 1885 tegen waarin een artikel over de Jonge Van Mander stond. Daar is het eigenlijk allemaal mee begonnen”. De Liefde-van Brakel raakte geïnteresseerd en besloot ging verder te gaan zoeken. Het bleek dat  Abraham Bredius ooit een archiefonderzoek was begonnen naar de Jonge Karel van Mander en daarover publiceerde in 1885. “Er zat duidelijk een mooi verhaal in”, zegt De Liefde-van Brakel. ”De vader van de hoofdfiguur was een hele bekende schilder, en dan heeft ‘ie zo’n zoon die tegen allerlei problemen aanloopt. En wat zo leuk is, in Delft is nog zoveel historie, als je daar loopt dan kun je je met een beetje fantasie voorstellen hoe de Jonge Karel van Mander er werkte en leefde”.

De Liefde-van Brakel haalde haar informatie uit notariële aktes, officiële aangiftes, processen en dergelijke. De Jonge Karel van Mander kwam nogal eens in aanraking met de schout en schepenen, bijvoorbeeld omdat hij een keer een vrouw zou hebben beledigd door de opmerking dat ze wel erg makkelijk te versieren zou zijn. Toen de dame in kwestie hiervan hoorde diende ze een aanklacht in omdat ze zich in haar goede naam aangetast voelde. ”Die zaken zijn allemaal in de archieven terug te vinden, want ook toen werd alles nauwkeurig bijgehouden. En dan was dit nog redelijk onschuldig, maar toen hij zijn ex-werkgever een grote opdracht voor de koning van Denemarken door de neus boorde, was die daar echt niet blij mee. Hij smeerde Van Mander een flink proces aan z’n broek”, lacht De Liefde-van Brakel.

____________________________________________________________________ De Piratenwerkplaats, ISBN 978-9463010498 auteur Tiny de Liefde-van Brakel 202 pagina’s, paperback Illustraties door Paul Kerrebijn. Te koop bij de Delftse boekhandels en via bol.com.

Schrijf een reactie