Schrijf r u i m t e

Schrijf r u i m t e

Tekstproducties, (eind)redactie en communicatieadvies

Goede gesprekken en vrolijkheid tijdens Iftar in Sultan Ahmet

Zaterdag 25 juni 2016
Alweer voor het zevende jaar op rij nodigde het bestuur van de Sultan Ahmet Moskee alle Delftenaren uit om deel te nemen aan de Iftar, de traditionele maaltijd waarmee tijdens de Ramadan het vasten aan het eind van de dag wordt verbroken.DSC01902

Het aanbod van de moskee slaat duidelijk aan. Een gemêleerd gezelschap van jong & oud van diverse nationaliteiten schoof aan. Er werd kennisgemaakt, lekker gegeten, veel gelachen en goede gesprekken voerden de boventoon.

Mehmet Taskir, organisator en voorzitter van de Turkse Culturele Vereniging: “Vanaf januari zijn we begonnen met de voorbereidingen van deze Iftar. Het is een hele klus qua organisatie, maar als je deze opkomst ziet, dan heb je dat er wel voor over.”

Deze keer werd de uitnodiging voor de Iftar ook gepubliceerd in de lokale media. “Mensen konden zich telefonisch of per mail aanmelden. Via de krant kregen we ruim vijftig aanmeldingen binnen en ieder jaar komen er weer nieuwe gezichten bij”, zegt Taskir. “Met genodigden zoals de wijkagenten Voorhof en Buitenhof, bestuurders van verschillende moskeeën, een vertegenwoordiger van het Turkse consulaat, vertegenwoordiging uit de lokale politiek en onze vaste gasten zitten hier nu toch zo’n 180 mensen aan tafel.”

De organisatie van de eerste Iftar, zeven jaar geleden, was pionierswerk. Taskir: “Iedereen was nog een beetje terughoudend; hoe pak je het aan, wat kun je verwachten? We hadden wel het idee dat we in ieder geval zouden beantwoorden aan een behoefte van buitenlandse TU moslimstudenten. Overdag studeren, je zit met deadlines, je moet eten op bepaalde tijden, je nachtrust is niet optimaal. Dat maakt het er allemaDSC01901al niet makkelijker op. Die groep hebben we toen uitgenodigd voor de Iftar en dat was een succes.”

Ramadanvoetbal met ontbijt

Rond drie uur ’s morgens, voor het ochtendgebed, is er ook een eetmoment. Taskir: ”De meeste jongens willen dan met elkaar naar buiten, naar de buurtbakkerij of naar een tentje waar ze iets te eten kunnen kopen. Dat geeft al snel geluidsoverlast en dat is niet de bedoeling, want je wil rust in de wijk.  Met de wijkagenten en Participe hebben we naar een oplossing gezocht. De nachtelijke voetbalwedstrijden in sporthal Buitenhof bleken een schot in de roos.”

De toernooien zijn erg populair, gezellig en ook nog eens effectief. Taskir: ”We zorgen dat er eten is,  zodat niemand de straat op hoeft om ergens een broodje te halen. In de sporthal kan dus worden gevoetbald, bijgekletst en gegeten zonder dat iemand anders daar last van heeft.”

Ook de bij de Iftar aanwezige wijkagenten zijn erg te spreken over de nachtelijke Ramadantoernooien. “Onze rol is dan voornamelijk aanwezig te zijn. Vanuit zo’n ongedwongen invalshoek maak je makkelijker contact met de jongeren en dat is voor beide kanten erg prettig. Je leert elkaar op een positieve manier kennen.”

“Het was weer een geslaagDSC01899de Iftar”, zegt Taskir tevreden aan het einde van de maaltijd. ”Een mooie mix aan mensen en tevreden gezichten, daar doe je het voor. ”

De laatste dag van de Ramadan valt dit jaar op 5 juli en wordt afgesloten met het Suikerfeest.

 

Schrijf een reactie