Schrijf r u i m t e

Schrijf r u i m t e

Tekstproducties, (eind)redactie en communicatieadvies

Jacqueline van Velzen: ‘Ik heb niet één favoriete film, maar wel een top tien’

IMG_4965Lu-mens is een filmrubriek in Blauww en komt tot stand in samenwerking met cultureel partner Filmhuis Lumen

Hoe lang ben je al betrokken bij het Filmhuis?

‘Even graven in mijn geheugen: ik heb het laatste jaar in de Kromstraat nog meegemaakt. Met plenaire vergaderingen met alle medewerkers op zolder. De eerste jaren heb ik de publiciteit en de communicatie rond de verhuizing naar het Doelenplein verzorgd.’

Waarom ben je je gaan inzetten voor het Filmhuis
‘Een vriendin was er al actief en heeft mij naar binnen gepraat. Ik kwam er wel als bezoeker, als filmliefhebber.’

Wanneer ben je te vinden in het Filmhuis en op welke manier zet je je daar in?
‘Je kunt me op zondagavond tegenkomen bij de sneak preview. Als programmeur zie ik veel films voordat ze uitkomen. Ik onderhoud contact met de distributeurs, doe de boekingen, maak afspraken over premières en verzorg elke week de planning van de vertoningen. Daarnaast ben ik lid van de programmagroep die voor de speciale programmering zorgt.’

Welke film(s) vanaf juli spreken jou het meeste aan en waarom?
‘Ik kijk uit naar het zomerprogramma in de maanden juli en augustus. Met de programmagroep zorgen we dan voor een aantrekkelijke mix van films, variërend van toppers die we terughalen (Moonlight), films die bij Pathé stonden maar ook bij ons passen (Brimstone), kleine parels waar we niet aan toe gekomen zijn. Kortom, voor elk wat wils.’

Wat maak je zoal mee als Filmhuismedewerker?
‘Vorig najaar was ik op het filmfestival van Vlissingen. De Italiaanse actrice Claudia Cardinale (bekend van Once Upon a Time in the West) was er te gast. Bij toeval kwam ik haar back stage tegen en in mijn beste Italiaans knoopte ik een praatje aan en heb ik onze ontmoeting kunnen vastleggen op de foto.’

Zijn er ook wel eens BN’ers te gast bij het Filmhuis?
‘Zeker! Ik koester warme herinneringen aan beroemde gasten bij Lumen, waaronder een memorabele avond met Theo van Gogh. Ook Ricky Koole – in Delft opgegroeid – is te gast geweest. En regisseurs als Alex van Warmerdam, die met zijn vrouw Annet Malherbe kwam.

Wat is de beste film die je ooit hebt gezien?
Er is voor mij niet een de beste. Ik heb wel een top tien, die jaarlijks kan veranderen. Magnolia en La grande bellezza, films van grote regisseurs als Tarantino, de Coen broers, naast kleine films als het prachtige Poolse Ida, Hable con ella van de Spaanse regisseur Almodovar, The Tree of Life, Melancholia. En zo kan ik nog wel even doorgaan…’ 

Op welke leeftijdsgroepen richt het Filmhuis zich?
Van jong tot oud, iedereen is welkom. Elke dinsdag bijvoorbeeld is er Studentenfilmavond. Op vertoon van een collegekaart kost een kaartje voor de late films van de avond maar vijf euro. Bovendien kunnen studenten dan gebruik maken van de diner-movie deal: eten bij LEF of Grk & Zo en een film kijken voor € 12,50.

Daarnaast vertonen we iedere week minimaal twee leuke, toegankelijke kinderfilms, een voor jongere kinderen vanaf 4 jaar en een voor kinderen vanaf 6 of 8 jaar. En tijdens de pauze is er gratis limonade en iets lekkers. Verder gaan we in september weer starten met de Filmclub: een keer per maand op dinsdag overdag een voorpremière van een film zien. Hiervoor kun je een pas voor het hele seizoen kopen. Houd de website in de gaten voor het nieuwe aanbod www.filmhuis-lumen.nl

Naar de film met Blauww

Blauww geeft gratis toegangskaarten weg voor Filmhuis Lumen. ‘Like’ Blauww op Facebook en maak kans op een gratis avondje film, compleet met drankje.
Filmhuis Lumen
Doelenplein 5
Kassa 015-2140226
Kantoor 015-2133659

Schrijf een reactie