Schrijf r u i m t e

Schrijf r u i m t e

Tekstproducties, (eind)redactie en communicatieadvies

Open Dag Archeologie: Dierenbotten raden, tattoos plakken en scherven puzzelen

Het zoontje van de stadsarcheoloog trots met z'n tattoos

Het zoontje van de stadsarcheoloog trots met z’n tattoos

Op zaterdag 15 oktober gaan de deuren van de archeologische werkplaats van Archeologie Delft open voor publiek. Voor jong en oud een unieke kans om te zien wat er zoal in de Delftse bodem zit en heeft gezeten.

  “Tijdens de open dag is van alles te beleven voor , voor alle leeftijdsgroepen”, vertelt stadsarcheoloog Steven Jongma. ”Kinderen kunnen bijvoorbeeld op een spannende manier de geschiedenis induiken met een heuse ‘mini-opgraving’. Speciaal voor hen hebben we zelfs stoere plaktattoos gemaakt. Bezoekers met een scherpe blik mogen proberen om van oude opgegraven scherven weer een complete vaas bij elkaar te puzzelen. Verder zijn er ook een paar bijzondere opgegraven botten; ik ben benieuwd of veel bezoekers gaan raden van welk dier ze zijn”.

 Normaal gesproken zijn het depot van Archeologie Delft en de diverse werkvertrekken gesloten voor publiek,  maar op de open dag kan iedereen er een kijkje nemen. De archeologen zijn daar aan het werk en bezoekers kunnen vragen stellen. Jongma:” Mensen kunnen zelfs een eigen vondst meenemen om het te laten onderzoeken door een archeoloog.”

Een andere locatie waar een activiteit plaatsvindt is de plek waar vroeger een klooster heeft gestaan, vlakbij de Kluizenaarsbocht.  Jongma: ” Weinig mensen weten op de hoek Aletta Jacobsstraat-Westlandseweg  vroeger het Kartuizerklooster gestaan. Dat klooster is in 1959 al opgegraven, maar de funderingen van de kapel kun je nog terugvinden; die zijn met bakstenen aangegeven in een parkje”. Op diezelfde plek vertellen archeologen tijdens de open dag over wat daar allemaal is gevonden tijdens de opgravingen en welke verhalen daarbij horen”. Er zijn zelfs een paar hele speciale vondsten die je van dichtbij kunt bekijken, zoals een bijzonder heiligentableau”, vertelt Jongma. En heel bijzonder, er is een iemand die heiligenbeelden schildert op de manier zoals ze dat vroeger deden”.

Voor iedereen die nu al nieuwsgierig is geworden naar wat er allemaal gebeurt bij de Archeologische Dienst is de nieuwe website een regelrechte aanrader. De site leest als een spannend boek; met blogs over de opgravingen in de Spoorzone, bijzondere vondsten, begravingen op de Markt, een mysterieuze gang onder de Westvest, maar ook over de technische kanten van archeologie.  Sommige vondsten zijn zo bijzonder dat de medewerkers van de archeologische dienst daarmee het internationale nieuws haalden.  Zoals een paar jaar geleden toen tijdens de opgravingen in de Spoorzone min of meer toevallig de oudste telescoop van Nederland uit de gracht werd gevist. “Echt heel uniek, zegt Jongma. “De telescoop is in Nederland uitgevonden, in 1608,  dus in potentie zou het zelfs de oudste telescoop ter wereld kunnen zijn, maar er staat geen jaartal op. Je kunt ‘m dus niet heel precies dateren. Maar deze Delftse vondst hoort in ieder geval tot de vroegste kijkers die er gemaakt zijn en daarvan zijn er wereldwijd  nog een tien over”.

 

Open Dag Archeologie
Zaterdag 15 oktober tussen 12.00 en 17.00
Werkplaats Archeologie, Kluizenaarsbocht 7 te Delft of bij het voormalig Karthuizerklooster, Aletta Jacobsstraat, hoek Westlandseweg , Delft.
Kijk voor meer informatie over Archeologie Delft op
www.archeologie-delft.nl

 

Schrijf een reactie