Schrijf r u i m t e

Schrijf r u i m t e

Tekstproducties, (eind)redactie en communicatieadvies

Opgefriste superheld J.Rom is weer helemaal de bom

Wie kent ‘m niet? De ietwat sullige, goedmoedige, maar beresterke en immer rechtvaardige Jerommeke uit de Suske en Wiskeverhalen. Jerommeke heeft een nieuwe naam en identiteit: J.Rom. Romano Molenaar uit Pijnacker-Nootdorp kreeg carte blanche van Standaard Uitgeverij.

Molenaar transformeerde Jerommeke in een moderne superheld. Nog even rechtvaardig en sterk, maar wel met menselijke trekjes en problemen. Molenaar groeide op in Den Haag, maar woont en werkt in Pijnacker-Nootdorp.
Hij behoort tot de wereldtop van striptekenaars. “Zolang ik mij kan herinneren heb ik wel iets met tekenen gehad. Op de kleuterschool viel dat al op.
Onze school lag aan de Koninginnekade en die tekende ik na, compleet met trams en poppetjes. Het werd duidelijk dat ik in tekenen mijn ei kwijt kon. Mijn ouders hebben me flink gestimuleerd.”Na de havo wilde Molenaar eigenlijk auto-ontwerper worden. “Ik ben naar Eindhoven gegaan om een toets af te leggen, maar had alleen een tekening en geen model. Toen kreeg ik het advies om iets grafisch te gaan doen. De droom viel in duigen en ik wist eigenlijk niet meer wat ik wilde gaan doen. Tijdens mijn dienstplicht leerde ik twee jongens kennen die comics wilden gaan maken en me vroegen mee te doen.”
In 1995 liet hij op de Amerikaanse stripbeurs in Den Haag zijn werk zien. “Een week later kreeg ik eenbelletje uit Amerika en kon ik gelijk aan de slag”, vertelt de tekenaar. “Het was de tijd van opkomend internet. We communiceerden via mail en mijn tekeningen kon ik scannen. Afstanden vielen weg.” Molenaar heeft zich niet gespecialiseerd in een bepaald onderwerp, maar wil een alleskunner zijn. “Ik heb mezelf gedwongen te blijven kijken en te oefenen, keer op keer. Die gedrevenheid moet je wel hebben. Als je kennis wilt bemachtigen, leer je het meeste door zelf aan de slag te gaan en er veel tijd in te steken.”
Molenaar houdt zich ook bezig met gaming. “Games zijn tegenwoordig niet alleen meer voor entertainment, maar ook de medische wereld maakt er steeds meer gebruik van. Vooral bij onderzoek van bijvoorbeeld kinderen kunnen games goed worden toegepast.”
Een keer in de drie maanden probeert Molenaar een album af te leveren. “Ik werk gedurende zo’n periode aan eenzelfde strip, zodat ik helemaal goed in het verhaal kom.” Ondanks de digitale tekenmogelijkheden van tegenwoordig, gaat Molenaars voorkeur nog steeds uit naar ouderwets potlood en papier. “Dan voel je namelijk pas echt wat je doet.”
Deze eerste J.Rom is de eerste in een serie van drie. Het tweede deel wordt in het voorjaar van 2015 verwacht, het derde deel aan het einde van 2015. J.Rom is verkrijgbaar bij Bruna, Primera en stripspeciaalzaken. Molenaar is ook de tekenaar van de bekende strips Storm en Roodhaar. Naast striptekenen is hij momenteel bezig met het opzetten van een gamestudio
DSC00526

Schrijf een reactie