Schrijf r u i m t e

Schrijf r u i m t e

Tekstproducties, (eind)redactie en communicatieadvies

Verander desolate Gasthuisplaats in binnenstadse parel. Zonder één euro gemeenschapsgeld

Dat is de kern van het plan dat Jan Snijders van duoSArchitecten op 22 september pitchte  tijdens het Netwerk Binnenstad. Zijn initiatief kon rekenen op grote bijval vanuit de aanwezige binnenstadbewoners. Geen wonder. In het voorstel wordt een verwaarloosd stuk binnenstad getransformeerd tot een gewilde woonplek met 45 woningen in grote diversiteit. En, zo benadrukt Snijders, de pot met gemeenschapsgeld hoeft niet te worden aangesproken. Een belangrijk punt, gezien de financiële hoofdpijndossiers die zich de laatste jaren hebben opgestapeld in Delft.

De complexiteit van de locatie en angst voor financiële risico’s waren lange tijd redenen voor de politiek om een aanpak van de Gasthuisplaats onderaan het prioriteitenlijstje te plaatsen. Een van de financiële struikelpunten was bijvoorbeeld de locatie van de Gasthuisplaats. Omdat dat een historische plek is, moet er eerst archeologisch onderzoek worden verricht voordat er ook maar een spade de grond in gaat.
Snijders:” In 2010 werd er dan wel met  95% van de stemmen in de gemeenteraad een motie aangenomen om voortgang te brengen in de ontwikkeling van de Gasthuisplaats, maar daar bleef het dan ook bij. Het dossier verdween weer voor een aantal jaren in de ijskast”.

“Je moet je er natuurlijk wel goed in verdiepen, maar met die complexiteit bleek het allemaal wel mee te vallen”, zegt Snijders. “Wij zijn begonnen met het maken van schetsplannen en van daaruit hebben we contact gezocht met Weboma uit Wateringen, een stevige marktpartij met ruggengraat. Met hen hebben we onze plannen en de (financiële) haalbaarheid in de praktijk aan elkaar getoetst. Op deze manier hebben kregen we een duidelijk totaalbeeld. Nu bieden we de gemeente een plan waarin echt elk aspect goed onderbouwd aan bod komt en waar geen financiële risico’s aan kleven”.

De plannen van duoS Architecten voor de nieuwe Gasthuisplaats sluiten naadloos aan op de bestaande bebouwing van de binnenstad.” We hebben gekozen voor een historisch modernistische stijl. Daarbij horen eigentijdse bouwmiddelen waarmee we het gedachtegoed van het verleden in het plan brengen. Laagbouw met eenklassiek vormgegeven binnenhof en een speeltuin. Geen hele huizenblokken, maar een pandsgewijze aanpak. Zo’n uitstraling past bij de binnenstad”.

Binnenkort zit Snijders om tafel met wethouder Ferrie Förster van economie, cultuur en ruimtelijke ordening. “Het is nu tijd om spijkers met koppen te slaan, zegt Snijders. Alleen daarom al zou het fijn zijn als Lennart Harpe, wethouder van Grondzaken en Vastgoed, bij het gesprek aanschuift. Beiden zijn net begonnen als wethouder en hebben in ieder geval vier jaar de tijd om dit plan te realiseren”.

Onderschrift bij foto: Snijders: “Als je de tekening bekijkt, is het net alsof het er altijd heeft gestaan. De stijl past naadloos in de al bestaande bouw”.

Snijders: “Als je de tekening bekijkt, is het net alsof het er altijd heeft gestaan. De stijl past naadloos in de al bestaande bouw”.

Artikel zoals verschenen in de Delfste Post:

Schrijf een reactie