Schrijf r u i m t e

Schrijf r u i m t e

Tekstproducties, (eind)redactie en communicatieadvies

Vormgeefster Joke Krul springt in op hype met Delftse kleurplaten

Therapeutisch of gewoon lekker bezig zijn, noem een reden, maar het is een feit dat volwassenen massaal de kleurpotloden weer oppakken. Er is bijna geen onderwerp te bedenken wat niet in kleurplaatvorm te krijgen is. Behalve, precies, onze mooie stad Delft. Tenminste, tot voor kort. Joke Krul brengt daar verandering in.

“Creativiteit zorgt voor ontspanning”, zegt kleurplatenontwerpster Joke Krul.

“Creativiteit zorgt voor
ontspanning”, zegt
kleurplatenontwerpster Joke Krul.

DELFT- Grafisch vormgever en schilderlerares Joke Krul uit Delft ontwierp kleurplaten van bekende Delftse stadsgezichten. Sinds een paar weken kan iedereen ze gratis vanaf haar blog downloaden en aan de slag met de Watertoren, Hofje van Pauw, de Porceleyne Fles en de Reineveldbrug. En daar wordt regelmatig een nieuw stadsgezicht aan toegevoegd.

Hype

“Kleurplaten voor volwassenen is al een tijdje een hype, maar kleurplaten specifiek over Delft waren er nog niet”, zegt Krul. “Voordat ik aan dit project begon, heb ik eerst wat marktonderzoek verricht. Ik ben gewoon de Delftse boekhandels afgegaan en heb gekeken of er kleurplaten over Delft waren. En die waren er niet. Daar lang dus daar lag een mooie uitdaging.” De liefde voor Delft zit Krul in het bloed. Al jaren fotografeert ze de mooiste plekjes van Delft en zet de foto’s op haar blog. “Delft heeft zoveel prachtige plekken, ik geniet er echt van om met mijn camera op pad te gaan en mooie plaatjes te schieten. Eigenlijk zijn deze kleurplaten een logisch vervolg op wat ik al doe. Grafisch vormgeven, fotograferen, schilderen en schilder- en tekenlessen geven.“
Volgens Krul is het niet gek dat volwassenen het kleuren (her)ontdekken. “Creativiteit zorgt voor ontspanning. Veel van mijn cursisten hebben een drukke baan. Als ze hier aankomen zijn ze moe, hun hoofd is vol. Aan het einde van de schildersessie zitten ze weer vol energie.”

Verzoeken

Ondanks dat Krul in de loop der jaren een respectabel fotoarchief over Delft heeft opgebouwd, maakt ze voor de kleurplaten soms ook nieuwe foto’s.” Je kijkt toch vanuit een ander perspectief. Een kleurplaat moet aan bepaalde eisen voldoen. Ik kleur ze zelf ook altijd eerst in voordat ik ze op de site zet, zodat je zeker weet dat alle lijntjes kloppen.”
De kleurplaten vallen goed in de smaak bij de inwoners van Delft. “Er komen zelfs suggesties en verzoeken binnen,” zegt Krul. En kinderen mogen ze natuurlijk ook kleuren! De kunstenares blijft haar collectie aanvullen. Zo is ‘Oosteinde ijspret’ net aan de kleurplatencollectie toegevoegd.

 

Schrijf een reactie